Videoer som må ses II

Ferie på New Zealand

Vi var nettopp på reise i New Zealand. Stedet er fantastisk, men for nordmenn er det kanskje ikke det eventyret som lønner seg best. Landet er på mange måter et Norge som er blitt flyttet 2000 kilometer nærmere ekvator. Mange steder ser ut som den norske fjellheimen, og vi kan tenke oss toppene i Setesdalen, eller i Telemark, men de er dekket av palmer i stedet for grantrær. Andre steder ser ut som Jæren, eller Irland, og hele stedet er fylt med kuer eller sauer. Selvfølgelig finnes det unntak. Jeg vil si 50/50 Norge/USA. Folk er som regel hyggelige, men en må passe på litt. Mange lever av turister som sin hovednæring og det er en fare for at en kan bli sett som en vandrende pengepung.

Mange klager forresten over prisnivået her og det er noe overdrevet. For nordmenn så er prisene enten det samme, eller ting er billigere og enklere enn i Norge. Slik som prisene er lavere, er også minstelønna det. De som vil ut på reise og arbeide samtidig, kan vente seg at de jobber for 75 kroner timen, og uten noen rettigheter utover dette. Ofte forventes det at man bor på gården og betaler 500 kroner uka for en seng, og holder seg selv med mat i tillegg.

På tross av disse innsigelsene finnes det en del perler på øyene ved verdens ende. Ute på landsbygda koster livet en fjerdedel av det det gjør i metropolen Auckland. Man kan leve enkelt og billig og i kontakt med naturen. Det er derfor landet er populært som reisemål blant sydligere Europeere som ikke er vant til hverken natur, plass å boltre seg på eller billige varer. Tyskere møter en til stadighet, og mange engelskmenn og italienske hippier. Her er en video som forhåpentlig inspirere til en tur til New Zealand: